Collage autorijschool

Het praktijkexamen

Het praktijkexamen mag u doen als u 17 jaar bent en in het bezit van een geldig theorie certificaat en een geldige i.d.

Dan moet u wel tot u 18 jaar worden begeleid in de auto door iemand die u daarvoor heeft geselecteerd.
Alle regels daar over kunt u vinden bij  www.2todrive.nl

Op vrijwillige basis kunt u kiezen voor een Tussen Tijdse Toets (TTT)

Dit is een proefexamen met alle ingredienten van een echt examen waarmee je kan kijken hoe een examen nu eigenlijk gaat en hoe je daar op reageert. Je gaat samen met je instructeur en de examinator een examenrit rijden en doet alles wat in een examen ook gebeurt echter zonder examendruk want je kan niet slagen of zakken. Wel kan je een vrijstelling verdienen voor je bijzondere manouvres voor je eerste examen. Dat zijn de parkeeropdracht, omkeeropdracht en de hellingproef.

Proefexamenfilmpje  

Het praktijk examen duurt 55 minuten waarvan het rijgedeelte meestal niet langer duurt dan 35 minuten.
De rest van de tijd wordt gebruikt voor de kennismaking, voertuigcontrole en evaluatie.

Examenfilmpje 

Als de kandidaat faalangstig is, is er een andere mogelijkheid om te examineren, namelijk met het faalangstexamen. Dit examen duurt iets langer. Met dit examen heeft de kandidaat extra tijd voor o.a. de mogelijkheid om tijdens de examenrit een time-out te aan te vragen. Dit houd in dat de rit mag worden onderbroken en dat de kandidaat de auto zelfstandig en veilig even stil mag zetten en een paar minuten krijgt om binnen of buiten de auto tot rust te komen. Dit examen mag het eerste examen zijn maar ook een volgende.

Faalangsexamenfilmpje 

Als u vier keer examen heeft gedaan in vijf jaar moet u naar de BNOR (Buro Nader Onderzoek Rijvaardigheid) Dit examen duurt 15 minuten langer dan een regulier examen en biedt de examinator de gelegenheid om meer de kandidaat op zijn gemak te stellen en te kijken waarom de kandidaat er moeite mee heeft gehad en met zijn reguliere examens niet slaagt. De kandidaat mag ergens in het examen op eigen initiatief en een gepaste plaats een time-out in lassen om even zich te herstellen.